maandag 29 april 2013

Thema: "Verkeer!"

De voorbije week hebben we heel wat fietsplezier beleefd tijdens het thema: 'VERKEER'. We vertelden er heel wat over en mochten onze fiets mee naar school brengen.

Ook Jules had maandag zijn fiets meegebracht naar de klas. Samen met Mats liet hij de fiets aan de andere kleuters zien. Jules mocht ook eens laten zien hoe goed hij al kon fietsen. 

We bekeken een loopfiets van top tot teen. We benoemden al de onderdelen: zadel, stuur, wielen, spaken, remmen,... Nadien mochten we er allemaal een toertje op fietsen. Aan de knutseltafel mochten we een fiets komen schilderen. Dit konden we heel goed en de resultaten zagen er echt prachtig uit. Wat een fiere juf met zo'n kunstenaars in de klas.

We keken ook nog poppenkast over ons nieuwe axendiertje: Bonkie de Steenbok. En als je heel goed zoekt op de foto's, kan je zien dat onze Jules ook mee mocht gaan kijken. :) 

Op dinsdag vertelde juf een verhaaltje: "Jules op de fiets":
Jules heeft een nieuwe fiets gekregen.  Hij mag op het voetpad fietsen van mama.  Ze leert Jules uitkijken.  Niet te snel, stop, kijk uit!  Tot mama zelf tegen een boom aanloopt...

Aan de knutseltafel mochten we met speelgoedauto's door de verf rijden. Zo konden we mooie sporen maken. 

In de namiddag maakten we een fietsparcours en konden we heel wat plezier beleven aan het fietsen. Sommigen op hun eigen fiets, anderen op een fiets van de school. Wat een pret. Ook de kleuters van de tweede en derde kleuterklas deden mee. 

Op woensdag bekeken we de praatplaat van Jules over het verkeer. Wat konden we er veel over vertellen. 
We vonden ook een verkeerslicht. Juf tekende een groot verkeerslicht op het bord. Natuurlijk wilden we er graag ook zelf 1 tekenen op een papier. Dus gingen we aan de slag. 

Op donderdag had juf schaartjes meegebracht. We mochten proberen om op de zwarte lijnen te knippen. Zo kregen we witte stroken waarmee we daarna een zebrapad konden kleven. 
Enkele kleuters konden al heel goed knippen. 


Vanaf twee jaar kan een kleuter beginnen experimenteren met een schaartje. Tot drie jaar laat je ze best nog knippen onder toezicht om ongelukjes te vermijden. Het is een bewuste keuze om pas na de paasvakantie met knippen te beginnen. Kleuters moeten immers eerst de nodige ervaringen opdoen met de grovere technieken alvorens ze aan de fijne beginnen. Technieken zoals scheuren en boetseren zijn heel belangrijk als basis voor het knippen. Kleuters moeten de nodige vingervaardigheid ontwikkelen. Deze nieuwe techniek wordt uiteraard op een speelse manier aangebracht. 

Vrijdag was het stoepkrijtactie. Kleuters die hieraan hadden meegedaan, mochten met de leerlingen van het derde leerjaar hun naam op de speelplaats gaan schrijven. 

Leuke afsluiter van een leerrijke verkeersweek. Volgende week thema: MOEDERDAG!! Tijd om onze liefste mama's eens in de bloemetjes te zetten. 

Hiervoor mag uw kleuter een foto meebrengen van mama of een foto van zichzelf met mama.

Op woensdag 1 mei is het feest van de arbeid dus GEEN SCHOOL!!


2 opmerkingen:

  1. Super dat jullie leerlingen al van jongs af aan worden opgeleid om veilig in het verkeer te staan. Goed voor de verkeersveiligheid, maar zo vermijden ze later ook verkeersboetes.

    BeantwoordenVerwijderen