zondag 24 februari 2013

Thema: "De wereld van de Dinosaurussen!! "

Maandag ochtend had juf iets meegebracht naar de klas. Ze had een vreemd ei in haar tuin gevonden. We bekeken het grondig en vonden een brief. De brief kwam van Rexie, de Tyrannosaurus Rex. Een dinosaurus?? "Is dit dan een ei van een dinosaurus?" vroegen de kleuters zich af. Ja hoor, want Rexie had haar ei lang geleden goed bewaard en verstopt. Nu ze gestorven is kan ze niet meer voor haar baby zorgen en daarom besloten wij om dat te doen. We stopten het ei in water en we wachtten...
Omdat het wachten toch wel lang duurde, vierden we ondertussen de verjaardag van Vincent. Hij was in de krokusvakantie 4 jaar geworden. Proficiat lieve vriend! Je mag nu 4 kaarsjes uitblazen. We maakten een mooie kroon, een ballon en zongen liedjes. Vincent trakteerde met een zakje vol lekkers. Dank je wel!!

'Juf, wat komt er uit dat ei?' vroeg Ilias zich af. We mochten allemaal eens raden en vertellen welk diertje er uit zou komen. Sommigen dachten een krokodil, een vogel, een pinguin, een schildpad. Romani dacht zelfs aan een Papegaai Ara. Wat een moeilijke woorden kennen onze lieve vrienden al. Knap hoor! We fantaseerden erop los. Leeuwen, poezen en beren kwam ook aan bod, maar juf vertelde dat deze niet uit een ei komen, dus dat dit niet kan.
Daarom bekeken we van alle dieren prenten of ze uit een ei komen of niet. Wat leuk!!

Aan de knutseltafel mochten we lijmen met onze handen en kranten om onze eigen dinosauruseieren te maken. Wat leuk om zo te smossen!!

We keken na de speeltijd ook nog naar een stukje poppenkast over ons nieuwe axendiertje: Sjef de leeuw. Wat was het een spannend verhaal.

We leerden nog een versje over dinosaurussen. We mochten de bewegingen meedoen!

Ze stapten rond (stampen met de voeten).
Ze zwommen in de plas (zwembeweging maken).
Ze trapten bijna alles plat (stampen met de voeten).
Sommige aten plantjes, anderen aten vlees (eetbeweging).
Dino's gromden klaar is kees!

Dinosaurus zo groot als een boom (uitrekken, groot maken).
Dinosaurus zo dik en loom (dik maken).
Kaken en klauwen, tanden en botten. (tanden en kaken laten zien).
Ze gromden en brulden in alle grotten.
GRAAAUUUWWW!!!  GRAAAUUUWWW!!! ( brullen als een dino)

Het laatste vonden we natuurlijk het leukste!!
In de namiddag maakten we nog een dinosauruswoud, waarmee we daarna mochten spelen.

Op dinsdag werkten we nog verder aan onze dinosauruseieren. We oefenden onze scheurtechniek ook nog heel goed met het volgende verhaaltje.
Twee vogeltjes zitten naast elkaar op een blad. Eentje vliegt er weg, de andere blijft bij ons. Zo scheuren ze samen het blaadje in twee stukken. Scheuren maar!! 
Dit korte verhaaltje wordt telkens herhaald bij een scheuractiviteit. Kleuters herhalen dit spontaan als ze zelf scheuren en zo wordt scheuren leuk!!

Aan de andere tafels konden we komen prikken. We prikten een pootafdruk van een dinosaurus uit. Spannend zeg!! En wat konden we dat al goed! Knap vriendjes!

Woensdag ochtend... 'JUF, KOM KIJKEN!!!!! Er zit een klein scheurtje in het ei!!!' En het was waar ook, ons ei begon te barsten, wat spannend! Er kwam iets geels piepen! 'Het is een KUIKEN!' riep Mats. We hielden ons ei goed in het oog!

Aan de knutseltafel schilderden we een dino. Niet zomaar met verf, maar we mengden de verf nog met zand en lijm. Wanneer dit opdroogt kunnen we voelen hoe een echte dino voelde. En die voelden niet zacht hoor..

In de kring sorteerden we de dino's per kleur. Wat kennen onze vriendjes de kleuren al goed. Het was dan ook een makkie om de dino's bij de juiste kleur te plaatsen.
 Even nadenken!!

We turnden ook nog met meester Christophe en ons halve dagje zat er weeral op.

Donderdag en vrijdag kwam juf Marijke weer op bezoek in ons klasje. Ze kwam twee dagen leuke spelletjes en activiteitjes met ons doen. Wat hadden we er zin in!!
Aan de knutseltafel moesten we goed nadenken, we moesten de dino's van klein naar groot leggen en opkleven. We konden het best goed. We mochten ook nog met onze dino's spelen in de kring.Tijdens de turnles werden we allemaal dino's. We stapten rond als een grote dino met grote, luide stappen. We stapten ook rond als een kleine dino, met zachte stappen.

 En we speelden het spelletje 'Dino, kom uit je hol!' Wat was dat spannend!
 

Terug in de klas, kwamen we weer even tot rust om te luisteren naar een verhaal over Joris en papa die op dinosaurus jacht gingen.

Vrijdag stond er plots een leuke zandschelp in onze klas waar we dino's in konden opgraven.


In onze boekenhoek lagen ook leuke dino's klaar om mee te spelen.

En aan de knutseltafel konden we een dinosaurus komen stempelen.

Na zo'n leuke speelweek, maar vooral ook leerweek, konden we uitgeput naar huis.
Goed rusten hoor lieve vriendjes! Maandag beginnen we weer aan een nieuwe week waarin we nog meer te weten komen over 'De wereld van de dinosaurussen!!'
Tot maandag!!
 juf Jolien

3 opmerkingen:

  1. Leen Vanderhispallie25 februari 2013 om 18:22

    Superleuk en dat ei is geweldig. Janne kan er niet over zwijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal zo snel mogelijk eens een foto van hoe het ei nu is erop zetten :)

    BeantwoordenVerwijderen